23 Ağustos 2012 Perşembe

İnceleme: WD Elements Portable 500 GB USB 3.0 WDBPCK5000ABK - 01


    Vay vay vay, kimleri görüyoruz. Daha önce incelediğimiz 4TB lık arkadaşın küçük ve afacan kardeşi. Afacanlığı hızından kaynaklanıyor. Bana kazandırdığı zamanı anlatmak için bazı değerlere bakmak lazım ama önce, her zaman olduğu gibi dış inceleme.... Tekrar hatırlatalım , fotoğrafların büyük halleri için üstlerine tıklayınız.

 



     500GB kapasiteye sahip diskimiz görüldüğü üzere gayet kibar ve sade bir tasarıma sahip. Oldukça ufak ve taşıma konusunda hiç bir problem çıkartmıyor. Bazı marka ve modeller gibi üstten bastırınca kapak içeri doğru fazla esnemiyor. Ne alaka diyeceksiniz ? Ben de o zaman diycemki 

-Bir gün birisine basınç testi yaparken içeride çalışan bir mekanizmanın sesini kestim ve disk bir daha çalışmadı  :))) 

Bu testi yaparken diski açık tutmamak lazım. Her üretici kaliteli kasa üretmiyor :) 
     
     Kasanın üstü ve altı mat siyah, kenarları ise piano black(parlak ve kaygan siyah diye açıklanır herhalde). Böylece parmak izleriniz kenarlara çıkıyor. Üst ve altta çıkan izlerden ise sadece parmaklarınızın büyüklüğüne dair fikir oluşuyor :). Ama yinede bu malzemeyi seviyorum. Bir de beyaz yapsalar çok güzel olur ama WD imajını bozar diye yapmıyorlar herhalde.

     Bu disk 500 GB ama 750GB, 1TB ve 1.5 TB lık modelleri de var. 1TB a kadar olan modellerin boyutları aynı
  • 19   mm yükseklik
  • 113 mm derinlik
  • 78   mm  genişlik.




        Görüldüğü üzere farklı bir kablo girişi var. Neden? çünkü USB 3.0 böyle :) Başkada giriş çıkış felan yok zaten.Kablo kısa mı dediniz? Evet aynen öyle kablo biraz kısa. Ama getirdiklerinin yanında kablo uzunluğunun lafı bile olmaz ;) işlev açısından sıkıntı yok.

         Tamam aklınız yukarıda takıldı. USB 3.0 nedir? diyorsunuz. USB 3.0, eğer aramızda taş devrinden kalma bilgisayara sahip kimse yoksa, hep kullandığımız USB girişleri ile görünüşü aynı olan fakat hızı 10 Kat daha yükseğe çıkabilen bir yeni versiyon USB portu oluyor. Bu kadar uzun cümle doğru değil ama olsun yazdık bi kere.Şimdi kullandıklarımız genelde USB 2.0.


Hemen teorik farka bakalım

  • USB 2.0: 480 Mbit/s
  • USB 3.0:  5 Gbit/s

 Ara Not: Konu ile alakalı değil ama yeri gelmişken söyliyelim. Aslında burada ağ disklerinin de USB 2.0 dan hızlı olduğunu belirtmek lazım. Tabi yine taş devri aletleri yerine, günümüzdeki bilgisayarlarda bulunan 1Gbit lik ağ portlarını kullanıyorsanız.

 Hemen ısıya karşı hassasiyetini de yazalım. 2 durum var tabi. Disk çalışırken ve disk çalışmazken.

  • Çalışırken        :     5 ile  35 derece arası. (özellikle kıyı şeridinde yaşayanlar pencereden gelen güneşe  dikkat etsin).Masada güneşte kalmasın, bilgileriniz kaybolmasın.
  • Çalışmıyorken :     -20 ile 65 derece arası.
      Diskimiz tahmin edileceği üzere USB 2.0 portuna takılırsa, sorunsuz çalışır. Hatta şimdiye kadar kullandığımız USB 2.0 disklerin en iyileri kadar hızlı çalışır. Türkiye'de garanti 2 sene oluyor genelde. Resmi sistesi, ortadoğu da 2 yıl garanti olduğunu belirtmiş zaten. Amerikada 1 sene garantili olması ilginç. :) 

      Windows sistemler için hazır formatlı geliyor. Ama siz yinede kullanmadan direk bir NTFS hızlı formatı basın.

     Gelelim gerçek performansa. Şimdi amcalar ne demiş?  5 Gbit/s demiş. Sallıyolar tabi. Teoride bu iş böyle olabilir ama gerçekte öyle değil. Nasıl mı? Hemen yaptığım bi kaç gerçek yaşam koşullarından test değeri vereyim.
 
     Şimdi eğer Mp3 gibi, her biri bir kaç megabyte olan yüzlerce dosya atıyorsanız, genelde saniyede sabit 85 Mbyte civarında transfer hızı elde ediyorsunuz.

     ISO dosyaları gibi veya film dosyaları gibi, az ama büyük boyutlu dosyalar atıyorsanız,  ortalama hız 100Mb veya biraz üstüne çıkıyor.

     Bence ölü doğan ve şanslı bir gurup tarafından kullanılan e-sata iletişimi  ile benzer performans veriyor diyebiliriz.

     Peki neden 5Gbit/s olan gerçek hızı, yanı 600Mbyte civarındaki hızlara ulaşamıyoruz? Çünkü kullandığımız diskler yavaş. Daha fazla hızlanmanın yolu yok mu? Elbette var. 1 kaç seneye standartlaşacak olan SSD disklerden almak lazım.Hem bilgisayara hemde dışarıya SSD disk koyup ,USB 3.0 ile veri taransferi, şu an için en hızlı transferlerden bir. Bence şu aşamada parası fazla gelenler dışında ve gerçekten çok hızlı iletişime ihtiyacı olanlar dışında SSD disk almaya gerek yok.SSD olunca ne oluyor? Onun testlerini internetten incelediğimizde şöyle bir sonuç elde ediyoruz.

     Günümüzdeki Macbook PRo lar SSD disklerle geliyor. Bu disklerin kendi okuma yazma performansları 450 Mbyte/s civarında. E haliyle USB 3.0 transfer hızları da 250 Mbyte/s civarına çıkıyor. Hala ideal hıza ulaşamadık. Artık o da kadı kızında da olur. SSD disk ile USB 3.0  disk arasındaki parçalar, işlemci hızı vs vs...

     Çok bıdı bıdı yaptık. Özetliyelim... Şöyle USB 3.0 destekleyen bir bilgisayarınız var ise ve bu diski de alırsanız, saniyede en az 20 MP3 şarkısını diske atabilrisiniz. Yada 2Gbyte lık bir filmi yaklaşık 25 saniyede yanınıza alırsınız. Süper bir zaman tasarrufu.

Kimler almalı?    : 1 sene içerisinde her yere yayılan bir standart olacaktır. Yeni disk alan herkes USB 3.0 lı disk tercih etmeli ve incelediğimiz disk gerçekten güzel bir ürün.

Kimler almamalı?: Benim GByte larca dosya ile işim olmaz. Dökümanlarımı alayım, bi kaç yüz şarkı alırım yanıma, arada sırada film felan taşırım, zaten bilgisayarımda USB 3.0 girişi yok, ayrıca zamanım bol diyenlerin almasına gerek yok. Yine uzun cümle oldu ama hoşgörün.

     Sorularınız itina ile cevaplandırılır. Hadi sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder