7 Eylül 2018 Cuma

Veeam 9.5 Yedekleme Altyapısı ve Genel Bakış -KISIM IV-

        Şimdiki yazımıza guest interaction proxy, gateaway server, mount server, veeam backup enterprise manager, WAN accelerators, log shipping servers, tape servers gibi yapıları inceleyerek devam edeceğiz. Bu yazı ile Yedekleme Altyapısı ve Genel Bakış yazı dizisinin sonuna gelmiş oluyoruz. Bundan sonra artık şimdiye kadar tanıdığımız bu altyapı ile yapabileceklerimize odaklanacağız.

Guest Interaction Proxy

Nedir bu proxy nin olayı? Bu proxy işlem gören VM ile yedekleme sunucusu(BAckup server) arasında durur.Eğer sunucu yedeği veya replikası ile işlem yapılırken aşağıdaki işlemler yapılmak durumundaysa kullanılır.
  • Application-Aware işlemler
  • Guest dosya indekslemesi
  • Transaction log işlenmesi
VM içersindeki işletim sistemi ile ilişkiye geçmek için veeam VM içerisinde çalışan bir proses yerleştirmelidir. İşte bu proses'i yerleştiren yapı guest interaction proxy'dir.

Backup server ve VM ayrı networklerde olsa bile, guest interaction proxy sayesinde iletişim kurabiliriz.Guest interaction proxyler sadece windows makinelarda kullanılır. Eğer VM deki işletim sistemleri farklıysa bu proseslerin içeri yerleştirme işlemi backup server tarafından yapılır.

Birden fazla kullanabilir ve performansı arttırabilirsiniz.Eğer birden çok uzak noktadan(remote site) oluşan bir yedekleme sisteminiz varsa, her bir uzak nokta için bir tane guest interaction proxy kurularak, backup serverdaki yük ve network trafiği azaltılabilir.

Guest interaction proxy oluşturmak için yine temel ihtiyaçların karşılanması yeterlidir.
Fiziksel veya sanal bir windows makine
Bu makinenin veeam içerisinde managed kısmında tanımlanması
Bu makinenin ilgili VM lerle bağlantı kurması için LAN veya VIX bağlantılarından biri.

Güzel olan bir nokta ise guest interaction proxlerin şartları sağlayan herhangi bir makineye kurulabilmesi.(Backup proxy, backup repository, WAN accelerator, Backup server vb).

Birden çok guest interaction proxy belirleyip, veeam'e bunları otomatik yönet dediğinizde veeam en uygun proxy'yi seçip işleme geçer. Uygun proxy belirleme önceliği aşağıdaki gibi olur;
  • Aynı network-Backup Server rolü olmayan varsa ilk öncelik bu sunucudadır. Daha sonra sırayla
  • Aynı network-backup server rolü olan
  • Farklı network- backup server rolü olmayan
  • Farklı network-backup server rolü olan
Oldu ki guest interaction proxy hata verdi. Panik yok. Backup server yapılması gereken işlemleri kendi yapar ve herşey yoluna girer. 

O kadar yazdık da bu değişik proxy'i sisteme nereden dahil edeceğiz? Yedekleme veya replikasyon sihirbazı ile politikayı oluştururken "Guest Processing" kısmında dahil oluyor kendisi. 

Bu konuda yazacak fazla bir şey yok her şey yukarıda anlatıldığı gibi ilerliyor. Gateway sunucundan yolumuza devam edelim.
Gateway Server
Bu sunucular backup server ile repository arasında yardımcı backup yapısı oluşturan sunuculardır. Şöyle ki, aşağıdaki yapılar repository de kullanılıyorsa, bu yapılarla backup server arasında köprü vazifesi yapar.
  • Paylaşımlı klasöre sahip repository'ler(Shared Folder)
  • DELL EMC Data Domain deduplication storage appliance
  • HPE Storeonce deduplication storage appliance
Bunların hiçbiri kullandığım sistemde olmadığı için daha da anlatmam:) Zaten bu noktadan araştırmaya başlarsanız gerekli bilgiye ulaşırsınız.

Mount Server
Eğer VM deki işletim sistemi veya uygulama dosyalarını orjinal yerlerine dönmek istiyorsanız mount server kurmalısınız.Mount server'ın 3 temel işlevi vardır
  • VM trafiğini optimum şekilde yönlendirmek
  • Network deki yükü azaltmak
  • Yedekten geri dönüş hızını arttırmak
Ne zaman bir dosya dönüşü yapmak isterseniz, veeam yedek dosyasını bir ara seviyede veya orjinal vm olrak mount eder.Mount işleminden sonra, veeam gerekli dönülecek dosyaları mount edilen noktadan çeker.Daha sonra dosya bazlı dönüşlerle ilgili yazı yazmayı planlıyorum. O noktada ayrıntılarına gireriz.

Mount edilecek VM için bekleyen ara seviye sunucu ile repository aynı bölgede(site) da olmalıdır. Aksi halde network üzerinden verilerin gitmesi gerekecektir ve bu durum, istediğimiz işlem için çok da verimli değil.


Her repository için, repository ile ilişkili bir  mount server oluşturulur.Veeam de varsayılan mount server yerleşimleri vardır. Bunlar;
  • Backup Repository:Windows makinelerde repository olan yerde olur.
  • Backup Server: Linux sunucularda, shared repository'lerde ve deduplike çalışan appliancelarda mount server rolü backup server içerisinde tanımlanır.
  • Veeam Backup & Replication Console: Mount server, konsolun kurulu olduğu makine de olabilir. Bu durumda mount server veeam konfigürasyon database'i içerisinde bulunmaz.
Daha önceki yazımızda  işlediğimiz scale-out yapısı için, yapı içerisindeki her bir extend için bir mount server tanımlamak gerekir.

Eğer yukarıda bahsettiğim varsayılan mount server'lar kullanmak istemezseniz, 64 bitlik bir windows makine içerisinde kurabilirsiniz. Yedekleme yapınız birden çok site a sahip ise. Her site içerisinde en az 1 mount server kurup repositoryleri ilişkendirmeniz veeam tarafından tavsiye edilir. Tabiki repository ile mount serverlerın birbirlerine olabildiğince yakın bulunmalı konusunu tekrar vurgulayalım.

Mount server kurmak için gerekliliklerde ufak bir fark var.64 bit olmalıdır.

Yine fiziksel veya sanal bir windows makine olmalıdır.
64 bit makinelere kurulmalıdır.
Mount serverın yedekle ilişkilendirilen repository de tanımlı olması gereklidir.Eğer storage snaphot larından mount işlemi yapılacak ise, mount server aynı zamanda o VM in bulunduğu iESX ile de bağlantılı olması gerekir.

Veeam Backup Enterprise Manager
Fiziksel veya sanal bir makineye kurulmalıdır. İster backup için kullanacağınız makinede bulundurun isterseniz ayrı bir makine ayarlayın.

Veeam Backup Enterprise Manager aşağıdaki servis ve komponentleri kullanır.
  • Veeam Backup Enterprise MAnager Service: Bütün operasyonların koordinasyonundan sorumludur.Birden fazla backup server daki koordinasyonun toplanma noktası diebiliriz.
  • Veeam Backup Enterprise Manager Configuration Database: Veeam in kullandığı veritabanı
  • Veeam Guest Catalog Service: VM deki işletim sistemi dosya index verilerini backup server larından alıp, onları replike ve konsolidasyonunu gerçekleştirir. Bu katalogdaki bilgilerle, yedek içerisinde ki dosyalar arasında gezinilebililinir.
WAN Accelerators
Wan accelerators, WAN(Wide area network)'ı hızlandırmak için özel görevlendirilmiş yapılardır.Global veri cache ve deduplication için kullanılırlar. İlerideki yazılarda bu noktayı ayrıntılı aydınlatabiliriz. Belkide karanlık kalır:) bakacaz duruma göre.

Log Shipping Servers
Log shipping sunucuları ise, SQL ve Oracle sunucularda bulunan MS SQL transaction loglarının ve Oracle Archive logları için kullanılır.Yine ayrıntısına ilerideki yazılarda gireriz belki:)

Tape Servers
Adından da anlaşılacaği gibi. Teyp cihazınız varsa ve buna özel bir sunucu oluşturmak isterseniz buna Tepe Server deniliyor. Bu kısımı da ilerideki yazılarda inceleyeceğiz. 

Bu yazı yedekleme altyapısı ana konu başlığında yaptığımız genel servis ve komponent incelemelerinin son bölümüydü. Buraya kadar yapı içerisinde kullanılabilecek neredeyse her noktayı kabaca inceledik. Bundan sonraki yazılarda biraz daha aksiyona girme durumumuz var. Yedek alınırken ve geri dönüşlerde yapılacak uygulamalar üzerine gitmeyi düşünüyorum. Hem kullandığım sistemin işleyişi hemde nasıl geliştirebileceği üzerinde kafa yormaya ve buradan paylaşmaya devam:) Sağlıcakla kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder