6 Eylül 2018 Perşembe

Veeam 9.5 Yedekleme Altyapısı ve Genel Bakış -KISIM III-

Backup Repository

Repository nedir? Backup Repository, yedeklenen dosyaların, VM lerin kopyalarının ve replike edilmiş sunucuların metadatalarının tutulduğu yer olarak tanımlayabiliriz. Yedekleme altyapısında bir çok çeşit repository tipi tanımlanabilir. Bir kaç örnek veremek gerekirse Microsoft Windows Server, Linux Server, Dell EMC Data Domain, ExaGrid vb. Bizim kullandığımız repository Windows Server olduğu için, yazının devamında onun üzerinden gideceğim.
Microsoft Windows Repository:

Bu tip repository de kullanılabilecek disk yapıları;
  • Lokal Disk
  • Direct Attached disk yapıları(Ör:USB disk)
  • iSCSI/FC SAN LUN disk yapıları
Microsoft Windos Repository'nin Yedekleme Sistemi İçerisindeki Yapılandırması:

Repository ile iletişim için Veeam, 2 adet "Data Mover" kullanır. Data Mover ne idi? Data Mover, verilerin işlenmesi ve taşınması için kullanılan servislerdi. Peki repository için kullanılacak bu 2 Data Mover nerede bulunur?
  • Yedekleme proxy si içerisinde
  • Microsoft Windows Repository'sinde
Veeam'e bir sunucuyu yönetibilir(managed) olarak eklediğinizde, Data Mover oraya otomatik yüklenir. Sanırım önceki yazılarda bunu belirtmiştik. O zaman Data Mover var mı? yüklemek gerekir mi? diye düşünmeye gerek yok. O zaman, işlemlerin nasıl yürüdüğüne bakalım.

Herhangi bir iş parçası yedekleme repository'sini hedeflediği zaman, proxyde bulunan Data Mover, yedekleme repositorysinde bulunan Data Mover ile bağlantıyı kurar.Bu bağlantı kurulurken LAN veya WAN durumuna göre en verimli iletişim modu belirlenir.


Repository kullanmak için bazı şeylere dikkat etmek lazım.
  • Repository kaynakları, yedekleme altyapısına göre belirlenmelidir.
  • Repository rolü fiziksel veya sanal bir Microsoft Windows makinesine atanmalıdır.
  • Rol atanan makine Veeam içerisinde Managed Server kısmında tanımlanlmalıdır.
vPower NFS Server:

Windows repository'leri vPower NFS Sunucusu olarak çalışabilecek şekilde ayarlanabilir.Bu durumda, Veem vPower NFS servisini direk repository üzerinde çalıştırır. Böylece iESX, repository de bulunan VM yedeğine transparan olarak erişim sağlar.

Proxy İlişkisi:
Normalde veeam proxy ve repository ilişkisi bağımsız olarak takılırlar. İşin durumuna göre proxy ve repositoryler kullanılır. Ama biz dersek ki, "x" repository "y" proxy sini kullansın, o zaman iş değişir. Proxy Affinity özelliklerini kullanmamız gerekir. Belirlediğimiz bir repository de belirlediğimiz proxy veya proxy'lerin kullanılmasını sağlıyabiliriz. Bununlar ilgili menüyü koyup geçiyorum.Ayrıntılara girmiycem çünkü biz sistemimizde şimdilik 1 proxy ile ilerliyoruz.


Fast Clone(Hızlı klonlama):

Bu nerede kullanılır? Temel olarak sentetik operasyonlarda ve GFS yedekleri alırken dosyalar arasında blokları taşımadan kullanmak için kullanılır.

Repository Nasıl Kurulur?

Sihirbaz kullanılarak hızlı bir şekilde kurulabiliyor. Açıklamasını, tipini(Microsoft Windows Server) seçiyorsunuz. Daha sonra proxy aşamasına geliyor. Bizdeki gibi, sistemde tek proxy var ise zaten seçili olrak geliyor. Yeni bir proxy ekleyecekseniz buradan ekleyebilirsiniz.

"Populate" diye bir seçenek göreceksiniz. Burasının görevi, o an seçili olan proxy üzerine bağlı diskleri, o disklerdeki boş alanları ve kapasitelerini göstermektir.

Sonraki aşamada ise Repository yolunu seçiyoruz. Hani bir önceki kısımda populate demiştik ve tüm diskleri kapasiteleri ile görmüştük ya, işte o disklerden birini seçiyoruz. İster içerisinde bir kalsör oluşturun ister disk seçili kalsın; konumu oluşturduktan sonra yine populate diyerek bu kısımdaki boş ve kapasite değerlerine ulaşabiliriz. 

Seçimimizden memnun isek hemen sonrasında yük dengeleme kısmı var. Bu kısımda; repository de aynı anda yapılacak işlem sayısını belirleyip saniyede akacak veri miktarının kontrolünü (MB/s) sağlayabilirsiniz.
NOT: Burada kullanılan limitler genel olarak sistem sağlık(Health Check) kontrolleri sırasında uygulanmaz. Sistemin sağlığı limitlenmeden kontrol edilir. Bundan dolayı başka noktalarda Health Check ayarlarını yaparken bunu akılda tutmakta fayda var.

Şimdi bu noktada advanced ayarlar kısmı geliyor. 
  • Align Backup File Data Blocks: Sabit blok boyutuna sahip storage sistemler kullanıyorsanız bunu işaretyelebilirsiniz.Bu durumda veeam veriyi 4KB lık bloklar halinde saklar. Böylece deduplication performasnı artar ama storage üzerinde çok büyük kullanılmayan alanlar oluşarak disk üzerindeki dağılma(fragmentation) artar.
  • Decompress Backup Data Blocks Before Storing: Bu seçenekte sıkıştırılmış veriler açılarak diske öyle yazılır. Veeam verileri sıkıştırma işini, verileri datastore a göndermeden yapar. Veri iletildikten sonra da diske yazar. Bu durumda düşük deduplication oranları elde edilir. Bunu önlemek için verileri yazmadan önce sıkıştırılmış halini açarak yazmak istersek bu seçeneği seçebiliriz.
  • The Repository is backed by rotating hard drives: Bu seçenek, eğer repository yazma yeri rotating hard drive olarak seçilirse kullanılır. Valla rotating hard drive repository kullanmıyoruz. Çok parası ve diskleri olanlar kullanıyordur. O yüzden bu seçeneği detaylı anlatmaya gerek yok :)
  • Use per-VM Backup Files:Şimdi sayın seyirciler burası önemli Eğer storage sisteminiz deduplication yapan bir cihaz ise bu kısımda her VM yedeği için ayrı bir yedek dosyası oluşturup gönderebilirsiniz. Böylece güzel bir deduplication oranı yakalıyabilirsiniz. Her kazancın bir kaybı vardır. Bu noktadaki kaybımızda veeam de deduplication özelliğinin pasif hale gelmesidir.
Sunucu Mount Ayarları: Bu da önemli bir özellik. Dosya bazlı veya uygulama dosyalarının geri dönüşünü yapacaksınız, yedeklenen diski mount(fiziki bir disk varmış gibi tanıtmak) yapmanız gerekecektir. 
  • Öncelikle mount sunucusunu seçmeniz gerekiyor. Varsayılan olarak yedekleme sunucusu geliyor zaten. Bizim sistemimizde bu şekilde ayarlı.Böylece yedek dosyasının network üzerinden iletilmesi gibi durumlar oluşmuyor. Mount sunucu listesinde veeam içerisinde tanımlanan Microsoft Windows sunucuları oluyor.
  • Repository nın veeam vPower NFS Servisi tarafından erişilebilmesi için bu noktada "Enable Veeam vPower NFS Server" kutusunun işaretlenmesi gerekiyor.
  • Bu kısımda yine vPower NFS için kullanılan portları değiştirebilirsiniz. Güvenlik için yapılabilir.
NOT!: Eğer Veeam vPower NFS servisini aktif ediyorsanız. O sunucudaki windows NFS servisini çalıştırmayın. Aksi halde iki servis çakışıp hata verebilir.

Geldik son ayarlara. Eğer oluşturduğumuz yerde daha önceden alınmış yedekler varsa bunları import edebiliriz. Import et kutucuğunu seçmeniz yeterli. Yine aynı şekilde, repository de guest file index leri varsa bunlarıda import et diyebilirsiniz. Bu şekilde import edilen yedeklerdeki guest işletim sistemlerinde arama yapabilirsiniz.

Ve geldik finish kısmına. Repository hazır. Hayırlı olsun. :)


Mevcut repositorylerde rescan diye bir işlem yapabilirsiniz. Yeniden tarama işlemi olan bu işlem bazı durumlarda gerekebilir. Örneğin bazı yedekleri teybe attınız ve silindi, yada manuel olarak repository dosyaları eklediniz. Rescan yaparak bunların veeam ile senkron olmasını sağlıyabilirsiniz.

Tüm repositorylere sağtık edit, sağ tık remove anlatmama gerek yok herhalde. İstediğiniz zaman ayarlarını değiştirip kaldırabilirsiniz.

Scale Out Repository(Dağıtık yapılı repository):

İşte güzel bir özellik daha. Birden fazla repository var ise bunları scale-out olarak yarlarsanız, tek bir repository gibi davranır. Alan gerektiği zaman buraya yeni repository eklemeniz yeterlidir.Yedekleri repository ler arasında taşımanıza gerek kalmaz.



Farklı yedekleme repositoryleri ile oluşturulabilir. Örneğin Linux ve Windows repository aynı yapıda bulunabilir. Bu kısımda scale-out yapısının yapabildikleri değil de yapamadıkları veya limitleri üzerinden gidelim.

  • Veeam enterprise veya enterprise plus içerisinde kullanılabilir.Standart lisans ta kullanamazsınız.
  • Konfigürasyon yedeklerinde, replikasyonda, VM lerin kopyalanmasında Veeam Endpoint Backup 1.5 ve Veeam Agent for Linux 1.0 ve önceki versiyonlarında kullanılamaz.
  • Sclae-out yapıya bir repository ekleyecekseniz, yukarıda kullanılamaz dediğimiz verilerin, eklenecek repository de olmaması gerekiyor. Silin ekleyin :)
  • Rotating hard drives şeklinde ayarlanmış repositoryler olmaz. Veeam bunları görmezden gelir ve standart olarak çalışmaya devam eder.
  • Diyelimki, repository'yi Scale-out eklediniz. Bu vakitten sonra onu normal olarak kullanamazsınız.
  • 2 Adet Scale-out repository varsayalım. Bunları birbirlerine ekleyemezsiniz.
  • Repository de işlem yapılıyorsa ekleyemezsiniz.
  • Bir Scale-Out yapıya eklenen repository'yi başka bir Scale-Out repository'ye ekleyemezsiniz.
  • Enterprise versiyonda 3 aktif 1 maintaince repository eklenebilir. Böylece aktiflerde yer kalmadığında yedekleme verileri bu kısımdan taşınabilir.Ammaaaaa 4 tane ekleyip hiç birine maintaince özelliğini vermez iseniz o zaman çakılır.Enterprise plus ta ise bu sınırlar yoktur. Hep para işte bunlar. :)
  • Extract ve Backup Validator araçları scale-out repository yapısında çalışmaz.
  • Scale-Out yapıda yedekleme dosyalarının isimlendirmesinde dikkat edilmesi gereken durumlar var.Sadece aşağıdaki karakterlere izin verilir. İsimlendirmede boşluk olmamalıdır.
    • Alfanumerik karakterler: a-z, A-Z, 0-9
    • Özel karakterler: _-.+=@^
  • Scale-Out yapıda herhangi bir yedek dosyası içerideki extent arasında paylaşılamaz.Extent ne mi? Extent dediğimiz şey Scale-Out yapısına dahil edilen her bir repository parçası.

Scale-Out yapısının ayrıntılarına inersek daha yazacak bir şeyler var ama buraya kadar anlattığımız kısım sanırım kullanıp kullanmama konusunda yardımcı olmuştur. Biz şimdilik kullanmadığımız için konuyu burada kapatıyorum.Dolayısı ile repository konusu da kapanmış oldu. Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.

1 yorum:

  1. todo - ford transit connect titanium - Tioga Athletics
    › › titanium fat bike All › › sunscreen with zinc oxide and titanium dioxide All We are pleased to welcome you back to our new facility in Toronto. We currently have 11 floors in operation and the largest titanium powder selection of dining titanium wallet at our titanium pipe

    YanıtlaSil