4 Ağustos 2012 Cumartesi

İnceleme: GIGABYTE GZ-PA 350W MidT ATX SİYAH KASA



      Bu sefer bir bilgisayar kasası ile karşınızdayım. Bilgisayar kasası diyip geçmemek lazım. Bilgisayar toplama işine ilk defa girişenler için belki en önemsiz parçalardan biridir. İşlemci, ram ve disk en önemli parçalardır. Öyle midir? aslında kağıt üzerinde öyle görünür. Bir analoji yapalım. Süper güçlü bir motor, çok güzel elektronik aksamı kötü bir araba kaportasına yerleştirince ne oluyor? Tabiki doğan görünümlü şahin :))

     Neyse, ciddileşelim biraz. Bilgisayar kasası  klavye, mouse ve ekran gibi dış parçalar hariç, tüm bilgisayar organlarını çevreleyen bir muhafazadır. Güzel bir kasa seçimi ile, yıllar boyu kullanılacak, kasa masrafı olmadan güncelleyebileceğiniz ve güvenli bir sistemin ilk temelleri atılır. Soğutma daha iyi gerçekleşir, içerideki ekipmanlar birbirleri ile temas etmez, modifikasyon çok rahat olur. Hatta güzel, vidasız bir model ile, kasa temizliği o kadar basitleşir ki, tembellik etmeden devamlı toz temizliği yapabilirsiniz. Şimdi inceleyeceğimiz model ise, çok kötü olmasın, adam gibi bir marka olsun diye alınan bir kasa. Öyle oldu mu? hadi bakalım....


Kasa dışındaki tüm kutu içeriği





içeriğini yanda görüyorsunuz zaten.Fazla bir şey yok. Anakart ve anarkata takılacak kartlar için bolca vida. Bilgisayar açılırken ve herhangi bir arıza sırasında anakartın biplemesini sağlayan hoparlör, sanırım anakartın kutusundan buraya kaymış :) artık kusura bakmayın.
Ön görünüm


  
 Öncelikle, kasa standart karton kutusunda geldi. Kasanın ön ve arka görünümleri fotoğraflarda var. Ön görünüm tasarımını ben beğendim. Zaten bu kasayı almamdaki(2. bilgisayarım için) temel nedelerden biri üst tarafta bulunan USB, kulaklık gibi girişlerdi. Böylece 2m lik kulaklık aranak zorunda kalmıyorsunuz. Malzeme kalitesi eh işte. Eh işte derken bir çok ucuz modelden bir tık yukarda. Güç düğmesini sağ üst tarafa koymuşlar. Düğmeye basmak rahat değil. Benim işime geliyor. Ufaklık zırt pırt açıp kapatamıyor :) DVD sürücü için GIGABYTE yazısı bulunan bir kapak koymuşlar. E be arkadaş, hem gizliyosun sürücüyü hemde nal gibi yazı koyuyorsun diycem, ama neyse.... Arka görünüm ise nerdeyse tüm standar kasa tasarımlarıyla aynı.
    
     Farkedileceği üzere, dahili bir güç kaynağı bulunmakta. 350W güç veren bu kaynak, bu kasayı tercih etmemdeki diğer önemli etkenlerden biriydi. Dedimki ucuz bir kasa olsun, kendi güç kaynağıda bulunsun ki, ek masraf çıkartmasın. Tabiki, ucuz etin yahnisi hesabı, belki güç açısından problemsiz ama ses açısından rezil bir güç kaynağım oldu. Bildiğiniz fırtına kopuyor evde. Adamlar fan yerine vantilatör koymuş. Hemen belirtiyim kasanın en kötü yanı bu zaten. Bunu belirttikten sonra diğer kısımlara bakalım.

Ucuz malzeme güç kabloları





Kasanın güç kaynağına bütünleşik olarak, standart kablolar çıkıyor.
  • 1 Adet  anakart güç kablosu
  • 1 Adet işlemci güç kablosu
  • 1 Adet sata güç kablosu -  Üzerine 3 sata ürün için başlık koymuşlar.Ama kablo tek.Eğer DVD sürücünüz de sata ise, DVD ile ilk harddisk arasındaki mesafenin uzun olması nedeniyle, kasa metaline müdahale etmeden 2 harddisk çalıştırmanızın imkanı yok. Harddisk bölmelerine doğru sadece bir güç çıkışı ulaşabiliyor.
  • 1 Adet normal güç kablosu - Üzerinde 2 ürün için başlık var
  • 1 Adet,  sonradan takılabilecek fan için küçük güç çıkışı.

     Görüleceği üzere. Gigabyte çalışanları elektrik malzemesinden çalmış biraz.Bu seviyedeki kasa üreticilerinin hepsi çalıyor zaten :)  Anlamıyorum ki arkadaş, bu üreticileri.Bir sürü harddik, ıvır zıvır takacak yer koyuyorsun, güç kablosu koymuyorsun. Onlarıda koyma bari. İşçiliğin düşsün. Hoş kablo koysa, 350W güç ile nereye kadar gidilir o da ayrı bir mesele.






     Kasanın ön yüzündeki giriş çıkış birimlerini ( 2 Adet USB, mikrofon ve kulaklık, güç düğmesi, reset düğmesi) bağlamak için kullanılan kablolarda, üstteki fotoğrafda görülüyor.



Güç bölümü, genel görünüm.

Yan kapak ve kutu içeriği
 
     Yan kapak, görüldüğü gibi fan bölmeli gelmekte. Buraya fan gerektircek sistemi kurabileceğinizi sanmıyorum. Şöyle güzel bir  ekran kartı alayım derseniz, hem ekran kartına takılacak  ek güç kablosu  yok, hemde kasa güç kaynağının elektrik gücü yetmez. Ekran kartı güçlü değilse, zaten bu kısımda fana gerek yok. Kısaca,  reklam kokan hareketler bunlar. Üstteki plastik aparata takılmaya gerek yok. Bir yıldız tornavida ile çıkartılabiliyor. Kasaya birşey takarken değerse, atarsınız gider. Bu kasaya çok iyi malzeme koymak mantıksız olduğu için zaten boyut olarak küçük malzemeler olacaktır. Şahsen ben E8400 işlemci, Crucial Balistic Tracer RAM,  Asus P5Q-PRO anakart, WD 360GB Harddisk, ZOTAC GT630 ekran kartı, 1 DVD sürücü koydum. Hiç bir fiziksel problem çıkmadı.

Genel görünüm
Genel görünüm

Kasanın incelemesi bitmiştir. Sonuç nedir?
Sonuç: Ben ettim, siz etmeyin. O güç kaynağındaki ses, bütün artıları silip süpürdü. Ses önemli değilse, tasarımı da beğendiyseniz alın gitsin. Ben, ana bilgisayarımda kullandığım ENERMAX CHAKRA kasa ile daha bir bağlandım :) Değerini unutmuşum.

Son Not:  Tüm blogumda olduğu gibi, buradaki fotoların büyük hallerine, üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.Ayrıca  fotolar bana ait olup her türlü içeriğin paylaşımı, sonuna kadar serbesttir. ;)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder