11 Şubat 2013 Pazartesi

İnceleme: Yongnuo RF-603C

Not: Yazı içindeki fotolara tıklayınca yüksek çözünürlükte gelirler.

     Yurtdışından uzun zaman önce sipariş ettiğim ürünler gelmeye başladı. Malum yolculuk Çin'den olunca iş biraz uzuyor. Öncelikle Yongnuo RF-603C tetikleyiciyi anlatcam. Nedir bu tetikleyici? Aslında bilmeyenler için "Flaş tetikleyici" diyelim. Malum, genellikle DSLR fotoğraf makinelerine flaş takılabiliyor. İşte bu flaş veya flaşları makineden uzak bir noktada patlatmak için bu tetikleyicileri kullanıyoruz. Neden mi? ... Yabancıların dediği gibi  "daha dramatik bir efekt için" veya strobist çekimler için vs... Bu konulara girmiyelim, devam edelim. Tetikleyicimizin bence en güzel özelliği hem alıcı, hemde verici olması(transceiver).


     Yani hangisini nereye taktığınız farketmez. Yeterki makinenin tepesine bir tane takın. Geri kalanları da flaşlara takın. Hepsini "on" konumuna getirin ve düğmeye basın. O da ne? , her yer aydınlandı... Radyo dalgası ile iletişim kuran bu sistem 100m ye kadar çekiyormuş(ben test etmedim ama youtube da vardır, çinliler yalan mı söyliycek :) )

     Cihaz hakkında daha detaylı incelemeler zaten var. Ben o incelemelerde görmediğim veya benim gibi acemi olanlar için bir kaç şeyden bahsedip fotolarla açıklıycam.

  • Bendeki Canon 1100D modelinde hiç problem çıkmadan çalışıyor. Bu da(Bence);   demektir ki, üretimdeki tüm canon DSLR ile çalışır 
  • RF-603C canon için, RF-603N nikon için. Yanlış sipariş vermeyin.
  • Flaşı çıkarmadan, tetikleyicinin on/off düğmesine ulaşamıyorsunuz. Flaş takılı iken düğmenin üstünü kapatıyor. Sanırım takıp çıkartarak bozmamızı istiyorlar :) 
  • 2 adet, kalem pilin bir küçük boyu olan AAA pil ile çalışıyor.
  • Pil takılan yere gizlenmiş 4 tane minik anahtar var. Böylece, farklı sayıdaki tetikleyicilerin haberleşmelerini ayırabiliyorsunuz. Bebek telsizlerindeki frekans seçici gibi sanırım.
  • Çok hafif.
  • En sevdiğim özelliklerden biri, bunlardan 1 çift ile kablosuz uzaktan kumandaya sahip oluyorsunuz. 
      Şimdi neyin ne olduğuna bakalım. Kutu fotosunu yukarıda gösterdim. Eli yüzü düzgün bir kutu. İçerisinden çıkanlar ise aşağıda. Kullanım kılavuzu, güzel sarılmış 2 adet tetikleyici ve tetikleyicileri uzaktan kumanda olarak kullanmak için kablo.



 


     Aşağıdaki fotoya tam boy bakarsanız, açma kapama düğmesini ve uzaktan kumanda etmek için mevcut düğmeyi görebilirsiniz. Yuvarlak olan, uzaktan kumanda için kullanılıyor.




      Bir tetikleyiciyi, makinenin flaş kısmına yerleştiriyoruz. Altta görmüş olduğunuz üzere, kablonun bir ucunu yandaki ufak deliğe takıyoruz, diğer ucu ise makineye takılıyor. Daha sonra diğer tetikleyicinin düğmesine basınca, flaşlar patlıyor, foto çekiliyor ve "Vaaayy beee!" diyorsunuz.

     Bu arkadaki bağlantının ne olduğuna bakmadım ama tahminimce paraflaş(genelde stüdyolarda kullanılan, direk elektrik veya akü ile çalışan, yüksek güçlü flaş diye düşünebilirsiniz) tetiklemek için kullanılıyor.

Gelelim kritik noktaya. Kaç tane almanız lazım? Ben kendimden bir örnek vercem. 2 Flaş aldım, 2 tane de tetikleyici çifti. Toplam 4 tetikleyici 2 flaş ve 1 de fotoğraf makinesi var.
  • Her flaşa bir tetikleyici taktım
  • Makinenin tepesine bir tetikleyici takıp, kablo ile makineyede bağladım
  • Son tetikleyici ise uzaktan kumanda oldu. Böylece, örneğin 10m ileride tripoda bağlı makineme çek emri gönderip 2 tane farklı noktadaki flaşımı patlatabiliyorum. Tabi böyle bişi yapmadım ama yapılabiliyor.  Ben daha çok 3m çaplı alanda çalışıyorum :) Görmemişin tetikleyicisi olmuş, tutmuş 100m den patlatmış demek istiyorsanız siz bilirsiniz :)
   Şimdilik bu kadar. Her türlü soru itina ile cevaplandırılır. Bloga an itibari ile her gün bi kaç defa bakıyorum. Tatile çıkmadıysam veya ölmediysem cevap veririm. Sağlıcakla kalın.

Unutmadan... nerden mi aldım? kaça mı aldım? çiftini 30 küsür dolara dealextreme den aldım. Orası neresi mi? Anasayfadaki alışveriş siteleri kısmından bakabilirsiniz.

18 yorum:

  1. Selamlar incelemeniz için ağızınıza ve ellerinize sağlık diyeyim... Bende bir ara epey incelemiştim bu trigger ı ancak en büyük eksiği sanırım TTL desteğinin olmayışı... zaten bu yüzden de fiyatı çok uygun... Her TTL desteği var yazan da zaten ene TTL desteklmeiyor ya neyse... Gerçekten TTL destekleyenler se epey pahalı zaten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Benimde gördüğüm en büyük fark TTL özelliği. TTL anlık çekimlerde çok faydalı. Ama hem flaşın hem de tetikleyicinin TTL olması fiyatı bayağı yukarı çekiyor. Benim amacım sabit kurgulu fotoğraflar olduğu için yeterli oldu. Bu yorum vesilesi ile yazayım.. Hala 4 tane tetikleyici hala senkron şekilde çalışıyor, herhangi bir problem çıkmadı. Yaklaşık 500 çekim yapmışımdır.

      Sil
  2. kablotakmadan da kullanılıyor. kablo ne işe yaradı pek anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kablo takmadan flaşları tetikleyebilirsiniz. Fakat kablo kamerayı tetiklemede kullanılır. Makinanın flaş yerine bir tetikleyici takıp onun kablosunu makinaya ve kendine bağlarsanız diğer tetikleyiciden düğmeye basınca makina fotoyu çeker. Yani kameranızı kablosuz uzaktan çekim için veya elinizle deklanşöre bastığınızdaki titremeleri engellemek için kullanabilirsiniz. Özellikle ürün çekimlerinde ben kullanıyorum.

      Not: Bahsettiğiniz kablo bu ise şayet.

      Sil
  3. İyi günler, öncelikle bilgilendirme yazınız için teşekkür ederim Ellerinize sağlık. Ben de yakında bir adet YN560 III Dahili Alıcılı Flaş + RF-603 verici almayı düşünüyorum.
    Yazınızda bir husus dikkatimi çekti pek anlayamadım;
    Şimdi 1 adet Bady nin üzerideki kızak üzerine, aldığımız tetikleyicinin birini takıyoruz ve ara kabloyu da body nin yan kısmına takıyoruz ,diğer teikleyici de elimizde uzaktan kumanda görevi görüyor.Flashın kendi içinde de alıcısı olduğundan elimizdeki kumadaya bastığımız an bady üzerindeki alıcı ara kablo ile bady!e fotografı çek komutu veriyior ve fotograf çekildiği esnada otomotik olarak flash da patlayarak işlem tamamlanmış oluyor.Buraya kadar her şey güzel; fakat yazınızda şu dikkatimi çekti;.ben iki adet tetikleyici aldım demişsinizi birini bady e diğer ikisini flaslara geri kalını da kumanda görevi gördü demişsiniz, benim anlamadığım şu bir çift tetikleyici ile de aynı işi yapamazmıydık yani bir body üzerine biri elimizde diğer iki flash da kendinen alıcılı olduğundan otomotikman patlayıp işlem tamamlanırdı.Acaba yanlış mı anladım ben tüm olayı : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen siz yaparsınız ama Yongnuo YN560 II de kendinden alıcı yok ;) sizdeki III versiyonu ve farklılık oradan kaynaklanıyor sanırım.

      Sil
    2. pekala çok teşekkür ederim cevap için bu arada YN560 III Dahili Alıcılı Flaş + RF-603 piyasa da pek yok şu an gg de tüm satışları kalkmış temin edebileceğimiz bildiğiniz bir dükkan v.b yer var mı acaba

      Sil
    3. Ben yurtdışından çin sitesinden getirmiştim. Tam emin değilim ama www.dealextreme.com olması lazım. En son gümrük kanunu nu bilmiyorum. BEn getirtirken 75 euroya kadar serbestti ve sıkıntı çıkmamıştı. Zaten GG dakilerde Çin sitelerinden getirtiyor. Aracıyı kaldırabilirseniz çok ucuza getirtebilirsiniz ;)

      Sil
    4. http://dx.com/p/yongnuo-yn560iii-2-8-lcd-2-4ghz-ir-wireless-10w-5600k-1-led-speedlite-photoflood-lamp-black-188954#.UufmjbT8L8w

      Sil
  4. çok teşekkür ederim cevaplar için sağolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadashlar benim flashim YN 560 EX bu flashta kabul edici vardir ben ise bir tane oturucu RF 603 Triger aldim ama ki triger flashi tetiklemiyor yardim edin Tetikleyicim 1 tane aldim makineye takdim cunki dedilerki flashda kabul edici vardir yardiminizi bekliyorum

      Sil
    2. Biraz inceledim de sanki 1 tane rf 603 ile tetikleyemezsiniz gibi geldi. 2 tane alıp birini altına bağlarsanız olacaktır zaten. Olmamasını nereden çıkardığımı da söyliyim. Aşağıdaki linkte özellikleri var ve ilk özellikte nasıl tetikleneceğini yazmış. Bu cümleden ben rf-603 ile tetiklenemeyeceğini çıkartıyorum
      "The YN-560EX can be triggered by 580EX II, SB-900/800/700, 7D/60D/600D, Nikon c-command and ST-E3, and flashes as TLL mode as well as M/Multi mode. "
      Aldığınız yere sorabilirsiniz.

      Sil
    3. http://thephotogadget.com/content/yongnuo-yn-560ex-yn-ex600-ttl-slave-flash-canon-and-nikon

      Sil
  5. arkadaşlar. makinem canon eos 600d. flaşım ise yn468-ıı. bu tetikliyici sadece yn-560ex ile mi uyumlu.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Benim makinem 6d ve paraflaşla bu tetikleyiciyi kullanmak istiyorum. Bu mümkünmüdür? Nasıl Yapılır? Eğer bu konuda biliginiz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  7. Yongnuo YN560-TX ile 2 adet Yongnuo YN560-III flaşı farklı zamanlrda yani birini diğerine göre birazcık daha gecikmeli olarak patlatabilir miyim? tşkler

    YanıtlaSil
  8. Merhaba bende 2.el İnceleme: Yongnuo RF-603C aldım fakat bir türlü bağlantı yapamadım flşah markam canon 400ex aldığım tetikleyicide kablo çıkmadı senkron ve bağlantı için kablo şartmı yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil