Not: Yazı içindeki fotolara tıklayınca yüksek çözünürlükte gelirler.
Yaklaşık 2 senelik DSLR(Halkımızın deyimi ile profesyonel fotoğraf makinesi) maceram sonucunda, neyi nasıl çekmek istediğimi, hangi tarzı sevdiğimi çıkardım. Strobist, still life, ürün çekimi gibi konular ilgimi çekiyor. Bunun için ise ne gerekli? Tabiki patlayan ışık, yani flaş :) Flaşlara baktığımızda, orjinal ürünler( canon, nikon vb) çok pahalı. Hatta öyle pahalı ki, bir tanesinin fiyatına 3-4 tane çin malı alabiliyorsunuz. Çin malı diyince biraz düşünüyoruz, araştırıyoruz ve görüyoruzki çok güzel alternatifler var. Yongnuo da birinci sıradaki alternatif. Bir kere çok kullanılan ve kullanıcılardan güzel yorumlar almış bir ürün. Bu ürünler ilgili yapılmış güzel incelemeler bulunmakta. Bu yüzden ben sadece kendi deneyimlerimi ekliycem. İnceleme linklerini ise yazının sonunda vercem.Bu arada kullandığım makine Canon 1100D
Flaş'ı Çin'den sipariş ettim. Flaş güzelce paketlenmiş olrak geldi. Zaten, kendi paketide oldukça iyi durumda. İçinden basit bir kılavuz(bir kaç sayfa) ve yeni çıkan flaş modellerinden biri olan 568Ex modelinin reklam kartı çıktı. Aşağıda görülmekte.
Flaşımızı taşırken kullanacağımız flaş taşıma kabı oldukça kaliteli. Flaş, fotoğraflarda göründüğü gibi küçük değil. Referans olması açısından aşağıda kalem pil ile yanyana fotoğraf çektim.
Üzerinde bulunan LCD ekrandan herşeyi görebiliyorsunuz. Manuel bir flaş olduğu için herşey sizin kontrolünüzde. Herşey derken temelde 2 ayarla uğraşıyorsunuz.
- Birincisi Flaşın zoom'u
- İkincisi Flaş'ın gücü
Zoom dediğimiz durum şu; 105mm ile 24mm arasında bulunan noktalardan birini seçtiğinizde, flaşın ışığı dağıtarak veya toplayarak göndermesini sağlıyoruz. Zamanım az olduğu için örnek çekimleri hazırlayamadım ama tarif edeyim. Örneğin bir odada karşınızda bir sandalye var. 24mm ile çektiğinizde sandalye ve çevresini aydınlatırken, 105mm ile çektiğinizde sadece sandalye aydınlanıyor. Bir projektör gibi davranıyor. Sevdiğim bir durum bu. Değişik efektler elde edebiliyosunuz. Özellikle nesneyi etraftan yalıtmak için hoş oluyor.
Diğer ayarlama ise flaş gücü ayarı. 1/1 den 1/128 arasında gücü ayarlıyarak patlatıyorsunuz. Tam güçte yani 1/1 de patlattığınızda dünyanız aydınlanıyor. 12-13 metrekerelik bir odada tavana çevirip patlatarak çekim yapsanız bile fazla geliyor. Fotoğraflarda aşırı pozlanmış bir çok yer görebilirsiniz. Zaten 1/1 de çıkan bir ses varki, flaş bozulacak zannediyorsunuz :))) küçük bir yıldırım sesi gibi. Okuduğum yerlerde 1/1 de çok gerekmedikçe kullanmayın diyorlar(Çok da gerek kalmıyor zaten). Ayrıca bu durum, markalı modeller için de geçerli.
Aşağıdaki fotoya bakarsanız, flaş'ın patladığı yerde, üst tarafta çizgi halinde gizli bir kapak görceksiniz. Onu ileri doğru çekip aşağı yatırırsanız, yukarıdaki gibi flaşı kaplayan ve ışığı dağıtmak ile görevli bir plastik şeffaf nesne geliyor :) Sert ışıkları yumuşatmak için kullanılan bu yapı bence pek kullanşlı değil. İşe yarıyor ama ayrıca satılan diffuser'lar kadar başarılı değil.(Bu aparata diffuser deniliyor). Yoklukta işe yarar.
Dediğim fotoğraf burada. Yukarıdaki fotodaki pil ve flaş büyüklüğünü kıyaslayın. 4 Adet kalem pil ile çalışıyor. Şarjlı piller için, hemen alttaki linkte bulunan şarjlı pil yazımı okuyabilirsiniz.
Flaşın üst tarafı çok yönlü dönebildiği için, her yöne patlatabiliyorsunuz. Kutunun içinden bir de flaş ayağı çıkıyor. Eğer uzaktan tetikleyiciniz var ise gayet güzel oluyor. Tetikleyici için de bir altta linki bulunan yazıma bakabilirsiniz.
Bir özet geçecek olursak, bu flaş modeli tamamen manuel. Yani sabit çekimler yapacaksanız, düğün, doğumgünü veya hareketli ortamlarda çekim yapmayacaksanız ideal. O tür yerler için TTL özellikli, kendi ışık gücünü otomatik hesaplayan modeller daha mantıklı. Bu flaşta çekiyorsunuz, "aaa olmadı, gücü düşüreyim biraz" diyip yine çekiyorsunuz. Bence geyet eğlenceli :) Fiyat olarak TTL li modellerin 300TL bu flaş modelinin 120TL civarlarında olduğunuda düşünürseniz, seçiminizi yaparken dikkat etmeniz iyiliğinize olur.
Bir de, bu flaşta olmayan fakat üst modellerde olan HSS(high speed sync) özelliğinden bahsedelim. Bu flaşı kullanırken saniyenin 1/200'ünden üste çıkamıyorsunuz. HSS özelliği olan flaşlarda çıkılabiliyor. 1/200 üstüne çıkarsan ne mi olur? fotoğrafın altında kararmalar başlar. Yani, eğer uçan sineğin kanadını donduracaksanız da bu flaş uygun değil :)
Dediğim gibi sabit portre, nesne, manzara vs çekmek için eğlenceli ve ucuz bir çözüm. Her türlü soruya açığım. Daha güzel inceleme linki aşağıda bulunmakta. Sağlıcakla kalınız.
Flaşı kullanmaya çalışırken bir şey öğrendim. Flaşın gücü kısıldıkça çakma hızı artıyor. Tam olarak ne kadar artıyor bilmiyorum ama abartı değerlere çıktığı söyleniyor. Böylece fotoğraf makinasının enstantane değerinin önemi kalmıyor. Örnek verelim f/8 de 1/160 enstantane hızında bir foto çekmek istiyorsunuz. Flaşın gücünü de 1/8 yaptınız. Normalde flaş yokken karanlık çıkacak bir fotoğraf düşünün(az ışıklı bir ortam da f/8 de 1/160 karanlık çıkar). Flaş çakınca , ışığın düştüğü yerler aydınlanıyor. Örneğin flaş 1/4000s ile çakınca fotoğraf makinasındaki enstantane hızının önemi kalmıyor. Çünkü flaş ortamı 1/4000 kadar aydınlatıyor ve geri kalan sürede fotoğraf makinası zaten aydınlık bir alan görmediği için, yapılan pozlama etkisiz kalıyor. Burada tam anlatamadım ama bir gün zaman bulursam örnekli bir şekilde gösteririm (Umarım :) ).
Google dan arama yaparak bulduğum yazınız son derece faydalı bilgiler içeriyor emeğinize kaleminize sağlık diyorum, ancak tam olarak aradığım Nikon D7000 makinem ile YONGNUO YN-560 II Flaş kullanmak istiyorum, yazınızda bu konuyla ilgili fazla bir bilgi bulamadım (sanırım çok eski bir yazınız olmasından) sizden ricam bahsettiğim flaş ile makinemi uyumlu bir şekilde kullanabilirmiyim ve (çok amatörüm) nasıl bir ayarı basitçe uygulamam gerekir .
YanıtlaSilAslında çok uzun bir cevap yazmıştım ama yanlışlıkla sildim. Tekrar yazmaya çalışcam :) D7000 ile ilgili bilgi bulamama nedeniniz, elimde D7000 makina olmamasıdır. Ama uyum konusunda bir sıkıntı çıkmayacağını düşünüyorum. Bir çok sitede uyum problemi olmadığı görülüyor. Ben alırdım. Örneğin
YanıtlaSilhttp://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-560-III-Wireless-Flash-Speedlite-for-Nikon-D7000-D5200-D5100-D5000-/181120699452
http://www.digitaltoyshop.com/Yongnuo_Speedlite_YN-560_II_Flash_Nikon_D7000_t2230_6965_1
Şimdi gelelim kullanımına. Makineden makineye kullanımı değişmez. O yüzden biraz değineyim. Bu flaş ile otomatik çekim yapamazsınız. Sizin mekinanınızın üstündeki dahili flaşı kullanırken, siz çekeceğiniz kareyi belirlersiniz, flaş kendi gücünü belirler ve çektiğinizde normal aydınlatılmış(gücü yettiğince) bir fotoğraf elde edersiniz. Flaşın kendi gücünü ayarlıyabilme yeteneği TTL denen özellik sayesinde olur. Youngnuo nun bu modelinde TTL yoktur. Herşeyi manuel ayarlamanız gerekir. Örnek verecek olursak; sizden 5m ilerideki bir objeyi çekeceksiniz. enstantaneyi 1/100'e getidiniz, diyafram 4.5 da ve iso da 100 de olsun. Flaşı makineye taktınız ve tam güçte iken çekimi yaptınız. Baktınız fotoğraf çok aydınlık çıktı. O zaman flaşın gücünü yarıya düşürüyorsunuz ve yine çekiyorsunuz. Yine aydınlık olduysa, flaşı çeyrek güce getiriyorsunuz ve bu böyle devam ediyor. Bir süre sonra bu hesaplamalara eliniz ve beyniniz alışıyor. Fakat ne olursa olsun. Hareketli görüntülerde sıkıntı çıkabilir. Örneğin bir düğünde çekeceksiniz. 1 defa çektiniz ve olmadı. Yine ayarlıyım derseniz o an kaçmış olacak. İşte burda TTL özellikli flaş gerekir. Şahsen, sabit portre ve nesneler çektiğim için bana TTL gerekmedi. Buna siz karar vereceksiniz. TTL özellikli flaşlar daha pahalıdır. Ben 2 tane manuel tercih ettim.
Ayrıca III. versiyonuda çıkmış. Alacaksınız III. versiyonuna bakabilirsiniz. Ben kullanmadığım için bilemiycem ama kronik bir sorunu yoksa II den daha iyi olduğu kesindir. Bir inceleme linki buldum. Sizde kendiniz araştırabilirsiniz. Fiyat farkı fazla yok.
http://www.fotografci.net/inceleme/yn560iii/index.htm
Eksik anlattığım veya merak ettiğiniz bir şeyler varsa yazabilirsiniz. En geç 2 günde bir bakıyorum.
Flaş kullanım teknikleri çok geniş bir alan. Biraz o kısımla ilgili araştırısanız. Sorularınızı cevaplamaya çalışırım.
Sil