17 Ağustos 2018 Cuma

ESXi 6.5 VMKernel Ağ Katmanı


     Uzun bir aradan sonra (Yıllar yıllar). Bloguma bakayım dedim. Biraz temizlik düzenleme arkasından gelen gazla bir kaç şey yazdım. Umarım devamı gelir :)

     ESXi 6.5 ile birlikte vmkernel yapısında değişiklikler oldu. Artık stackları ayırmak, dolayısı ile ağdaki izolasyon daha da geliştirildi. Şimdi bunlara bir göz atalım.


VMKernel Ağ katmanı nedir?
     Bu katmanı,  VMware içerisindeki işlemlerin yapılması sırasında kullanılan katman olarak düşünebilirsiniz. Host ların sanal sistem içerisindeki bağlantısını,  vSphere vMotion, IP storage, Fault Tolerance, vSAN gibi yapıların iletişimlerini sağlayan katman yine burasıdır.

VMkernel Networking Layer

Default TCP/IP stack:
     Bunu seçerseniz her türlü iletişimi ayarlayabilirsiniz. vMotion, Provisioning, Fault Tolerance vb.




vMotion TCP/IP stack:



      Eğer vMotion seçilirse diğer seçenekler deaktif olur. Sadece vMotion için kullanılan bir kernel oluşturmuş olursunuz. Böylece canlı migration yapılırken network  izolasyonu sağlanmış olur.
     Bunu oluşturursanız  bundan sonra default stack seçili kernel adaptörleriniz varsa ve bu adaptörlerde vMotion seçili olsa bile kullanılmaz.

Provisioning TCP/IP stack
     Bu stack ayarında ise cold migration, clone ve snapshot migrationa özel bir durum var. Bir üsttekine benzer bir durum oluşur. Defaultta bulunan provisionin kullanılamaz hale gelir. Ayrıca uzak lokasyona vMotion yapılırken kullanılır.Network dosya kopyalaması içinde kullanılır(NFC).NFC, vSphere için dosya özel FTP servisi sağlar. Böylece ESXi NFC yi datastore lar arasındaki veri kopyalama ve taşıma işlemleri için kullanır.

Custom TCP/IP stacks
     Bu konu ile ilgili detaylı anlatıma girmiycem. Az kullanılıyor. Zaten browserda menüde de görünmüyor. Bende sistemlerde kullanmıyorum. Ama yola çıkış noktası olarak CLI kısmından ilerlenebildiğini söyliyim.

“esxcli network ip netstack add” komutuyla kernel oluşturup daha sonra browser ekranından(vsphere) ip dns yapılandırmasını yapıyorsunuz.

Sistem Trafiğini Güvenli Hale getirmek:
     Sistem trafiğini güvenli hale getirmek için yukarıdaki yöntemler de kullanılarak olabildiğince izole ağ yapıları oluşturmak gerekir. Örneğin vMotion için sadece birbirleri arasında sanal sunucu taşınacak hostların olduğu bir ağ oluşturmak, yönetim ağı için sistem, ağ ve güvenlik kullanıcılarının erişebildiği bir yapı oluşturmak gibi.

Sistem Trafik Tipleri:
    Sanal sistem içerisinde farklı trafik yapıları var. Bu yapıların herbirine ayrı kernel ağları oluşturulabilir. Bunun için host sayısına bağlı olarak bir çok ip gerekebilir. 7 farklı trafik yapısı olduğu ve herbirinin yedekli olarak 2 farklı network üzerinden gittiğini düşünelim. 10 adet host olsun.
10 Host X 7 Trafik Tipi X 2 Farklı Network = 140 ip
Tabi gerçekte bu durum ideal gerçekleşmiyor. En düşük haliyle 1 network üzerinden 10 sunucuyu toplamda 10 ip ile de iletişim kuracak halde kurabiliriz. Bu durumda en düşük güvenlik ve yedekleme olacaktır.

·         Management traffic
o   Hostların, vCenter sunucusunun ve host dan host a HA için  konfigürasyon ve iletişim trafiği.
·         vMotion traffic
o   VMotion için kullanılıyor.
·         Provisioning traffic
o   Sanal makine cold migration, clone ve snaphot  migration için kullanılıyor.
·         IP storage traffic and discovery
o    iSCSI ve NFS gibi sistemler için kullanılıyor.
·         Fault Tolerance traffic
o   Fault tolerance çalışan sanal makineler için kullanılıyor.
·         vSphere Replication traffic
o   Host dan replikasyon sunucusuna giden replikasyon verisi için kullanılıyor.
·         vSphere Replication NFC traffic
o   Hedef sahada gelen replikasyon verisi için kullanılıyor.
·         vSAN traffic
o   vSAN cluster sistemlerinde. vSAN trafiği için kullanılıyor.

    Bu yazıda VMKernel ‘ın nasıl kurulacağından ziyade, kurulum sırasında nasıl bir yapının oluşması gerektiğine değindim. Zaman bulabilirsem dokümanın devamını hazırlayıp kurulum aşamalarını göstermeye çalışacağım.
Ping’iniz eksik olmasın :)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder